Meksykańska LASAGNE

Krzysztof
Przepisy
31.03.2014 7:43
Meksykańska LASAGNE

Przepis

1 łyżka oliwy czosnkowej

1 cebula pokrojona w kostkę

1 posiekana czerwona papryka

2 posiekane zielone papryki chili

1 /2 łyżeczki soli

2 łyżki posiekanej kolendry

800 g krojonych pomidorów z puszki

800 g fasoli z puszki

500 g kukurydzy

250 g startego sera cheddar

8 sztuk tortilli

Rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę, paprykę i zielone chili. Posolić i dusić na wolnym ogniu przez 15 minut, a kiedy składniki zmiękną, dodać kolendrę. Następnie dodać pomidory i wodę z płukania puszek. Zostawić na małym ogniu, aby sos się dusił około 15 minut. Fasolę i kukurydzę odsączyć i opłukać, wymieszać warzywa, dodać większość sera, resztę zostawić do posypania zapiekanki. Zacząć formować lazanię, nakładając mniej więcej jedną trzecią sosu na dno naczynia do zapiekania i rozsmarować po całym dnie. Następnie ułożyć warstwę z 2 tortilli, zakrywając cały sos. Nałożyć jedną trzecią mieszanki warzywno - serowej, na nią jedną czwartą pozostałego sosu i ponownie 2 tortille. Powtórzyć tę czynności z następną jedną trzecią mieszanki, dodając trochę więcej sosu przed ułożeniem kolejnych 2 tortilli. Na koniec wyłożyć resztę mieszanki, prawie cały sos i przykryć ostatnimi 2 tortillami. Wierzch posmarować resztą sosu i posypać. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C. Po upieczeniu odczekać 10 minut przed pokrojeniem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną