Kotlety z kurczaka, tartych ogórków i marchewki

Jolanta
Obiad
07.09.2017 5:43
Kotlety z kurczaka, tartych ogórków i marchewki

Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, podajemy z ziemniakami i z sosami np. na bazie jogurtu z majonezem , albo jogurtu z keczupem, dodatek sosu sweet chili zaostrzy smak kotletów. Tym razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka i ogórków, gotowanego kurczaka z rosołu drobno się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki wieńczy dzieło. Aby masa na kotlety nie była zbyt wodnista, startego ogórka trzeba lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką. W naszym ogrodzie obrodziły ogórki, dwoję i się i troję aby je przerobić, zrobiłam już z nich przetwory na zimę, na bieżąco przygotowuję mizerię do obiadu, albo chłodniki i koktajle na kefirze czy jogurcie. Dzisiaj mam dla was inną propozycję wykorzystania świeżych ogórków i kurczaka z rosołu: Kotlety z kurczaka i ogórków. Składniki na kotlety: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka 3 ogórki gruntowe 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 1 ugotowana marchewka 1 łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki olej do smażenia Jak przygotować Kotlety z kurczaka i ogórków: Ugotowane ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, kroimy w drobną kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/kotlety-kurczaka-ogorkow/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta