Bułka dwukolorowa

Beata
Śniadania
06.09.2017 0:05
Bułka dwukolorowa

Na wierzchu układamy wałki odwrotnie (na ciemnym biały, a na białym ciemny) Odstawić na 15 min do wyrośnięcia, a po tym czasie posmarować bułkę roztrzepanym jajkiem. Składniki 3,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 5 łyżek cukru kryształu 100 g roztopionego masła sól Na blogu znajdziecie również przepis na chałkę z kruszonką oraz inne smaczne pieczone bułki. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat i każdą kulę podzielić na 6 równych części. Dodatkowo 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 jajko do smarowania bułki Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Z każdej z nich uformować wałek na długość blaszki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Do tego szklanka mleka lub gorące kakao i już nic więcej nie potrzeba.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/09/buka-dwukolorowa.html

smak i uczucie

Beata