Rodzaje cebuli – większość z nas używa ich nieprawidłowo

Rodzaje cebuli – większość z nas używa ich nieprawidłowo
03Wrz

Cebula to podstawowy dodatek do dań w większości kuchni na świecie. Jednak istnieje jej wiele rodzajów, które warto poznać, aby czerpać z cebuli jak najwięcej zalet.

#Cebula biała

Zdjęcie Rodzaje cebuli – większość z nas używa ich nieprawidłowo #1
fot. shutterstock

Białą cebulę zazwyczaj używa się w kuchni latynoskiej. Ma ona mocny aromat, który warto złagodzić innymi łagodniejszymi produktami.

Zalety: nadaje się do wszystkiego, ma ostry smak.

Wady: mocno podrażnia oczy podczas krojenia.

#Cebula czerwona

Zdjęcie Rodzaje cebuli – większość z nas używa ich nieprawidłowo #2
fot. shutterstock

Świetnie nadaje się do jedzenia surowo. Najlepiej smakuje w burgerach i sałatkach. Nie nadaje się natomiast do długiego gotowania i karmelizowania.

#Cebula żółta

Zdjęcie Rodzaje cebuli – większość z nas używa ich nieprawidłowo #3
fot. shutterstock

Ta cebula praktycznie ma żadnych wad. Jest tania i nadaje się do wszystkiego. Można ją karmelizować, dusić, smażyć, dodać do zupy i sosu. Każdej potrawie nada wspaniały aromat.

#Cebula słodka

Zdjęcie Rodzaje cebuli – większość z nas używa ich nieprawidłowo #4
fot. shutterstock

Jej główną zaletą jest to, że nadaje się do wszystkich potraw oraz jej łagodny smak podczas jedzenia na surowo. Doskonale smakuje z pomidorami i ziemniakami. W porównaniu do innych cebul, słodka cebula dość szybko się psuje.

#Szalotka

Zdjęcie Rodzaje cebuli – większość z nas używa ich nieprawidłowo #5
fot. shutterstock

Łagody, czosnkowy smak doskonale współgra z mięsem. Szalotka jest jednak dość droga.

następna inspiracja
Zobacz również:
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja