Biryani z kurczakiem

Malgorzata
Obiad
30.08.2017 9:40
Biryani z kurczakiem

Ingredients for biryani: 3 cups cooked rice 1kg boneless chicken thighs, cubed 1 large onion, finely chopped 3 garlic cloves, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 cardamom pods, crushed 2 teaspoons ground coriander 2 teaspoons ground cumin 2 teaspoons paprika 1 teaspoon turmeric 1/3 tablespoon chilli powder 1 1/2 cups chicken stock (reserve 1/2 cup) 1x 400g can chopped tomatoes 1 teaspoon sugar salt, to taste 3 large potatoes, peeled and cubed oil, for frying 1 teaspoon cumin seeds 1 teaspoon chilli flakes Ingredients for yogurt sauce: 2 cups Greek yoghurt 2 tablespoons coriander, finely chopped 2 tablespoons parsley, finely chopped juice of ½ lemon salt, to taste Preparation: Preheat the oven to 180°c. Heat 3 tablespoons oil in a large and deep pan, add chicken and cook until browned. Składniki na biryani: 3 szklanki ugotowanego ryżu 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce 2 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/3 łyżeczki mielonego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżki mielonego chili 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego (1/2 szklanki oddzielnie) 1x 400g puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru sól 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę olej do smażenia 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka płatków chili Składniki na sos jogurtowy: 2 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki listków kolendry, drobno posiekanych 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej sok z ½ cytryny sól Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Biryani to nic innego jak cudownie doprawiony i aromatyczny ryż z różnymi dodatkami, w tym wypadku z ziemniakami i kurczakiem i podane z lekkim sosem jogurtowym. W oddzielnej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, włóż ziemniaki, kmin i chilli i podsmaż do ładnego zarumienia. In a separate pan heat 2-3 tbsp of oil add the potatoes, cumin seeds and chilli flakes and cook until golden and crisp. W dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia, po czym przełóż go na talerz. Jeżeli lubisz tego typu kuchnie, koniecznie sprawdź moje inne przepisy z tej kategorii np. obłędnego kurczaka tikka masala, czy kormę z jagnięciną, pyszności! Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Add onions, garlic and ginger and cook for 2 minutes and add the spices. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, podsmaż przez 2 minuty i dodaj przyprawy. Dziś przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowanie danie z kuchni indyjskiej. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Stir to coat the chicken in all the spices and add the tomatoes, sugar and chicken stock. Pour over the reserved chicken stock and cover with foil or a lid. Place in the oven for 25-30 minutes.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/biryani-kurczakiem-chicken-biryani/