Sprawdź dlaczego NIE WARTO jeść SERÓW TOPIONYCH

Sprawdź dlaczego NIE WARTO jeść SERÓW TOPIONYCH
28Sie

Lubisz topione sery?

Bardzo często można je znaleźć w fast-foodach szczególnie w cheeseburgerach jak sama nazwa wskazuje.

Zdjęcie Sprawdź dlaczego NIE WARTO jeść SERÓW TOPIONYCH #1
fot. shutterstock


Mimo, że topione sery smakują bardzo dobrze to niestety nie są zbyt zdrowym dodatkiem.

W jego składzie oprócz wody można znaleźć utwardzone tłuszcze roślinne, które mogą przyczynić się do miażdżycy czy chorób serca, a także związki E339, E450, E452.

Jeżeli chodzi o kaloryczność to już 100 gramów sera topionego zawiera mniej więcej 300 kalorii.

Niestety trzeba zaznaczyć, że w 30% składa się z tłuszczów - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Patrząc na powyższe informacje trzeba zadać sobie pytanie.

Czy warto spożywać ser topiony?

Na pewno nie powinien być on jednym z ulubionych dodatków do kanapek itp.

Już jego jedna porcja na kanapce to nawet 100 kalorii.

Nawet sery dobrych marek tak naprawdę składają się z 25% sera, a reszta to dodatki, konserwanty, fosforany itp.

Oczywiście nic się nie stanie jeżeli raz na jakiś czas pozwolisz sobie na ulubionego burgera z topionym serem – wszystko jest dla ludzi.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ