Zdrowotne korzyści płynące z jedzenia bakłażana

Zdrowotne korzyści płynące z jedzenia bakłażana

Odziany w ciemną skórkę bakłażan, zwany również oberżyną, jest jak dotąd w Polsce bardzo niedocenianym warzywem. Kiedyś uważano, że jest on ubogi w składniki odżywcze, jednak z kolejnymi badaniami, dowiadujemy się o kolejnych korzyściach płynących ze spożywania tego warzywa. Poniżej zobaczysz, jak na dobrze może wpłynąć na Twoje zdrowie, włączenie bakłażana do codziennej diety.

Zdjęcie Zdrowotne korzyści płynące z jedzenia bakłażana #1
źródło: pinterest.com

#1. POPRAWA FUNKCJONOWANIA MÓZGU

Substancje zawarte w oberżynie poprawiają zdolności poznawcze i wzmacniają zdrowie psychiczne. Dzięki zwalczaniu wolnych rodników, mózg chroniony jest przed wieloma chorobami i działaniem toksyn. Znacznej poprawie ulega również przepływ krwi, przez co organ jest lepiej dotleniony.

#2. KREW LEPSZEJ JAKOŚCI

Oberżyna jest bogata w duże ilości witaminy K i bioflawonoidów. Jej częste jedzenie sprawia, że krzepliwość krwi utrzymywana jest na odpowiednim poziomie, a naczynia krwionośne są mocniejsze.

#3. SPRAWNE TRAWIENIE

Bakłażan zawiera niewielkie ilości tłuszczów, ale spore pokłady błonnika, przez co spożyty pokarm łatwiej się rozkłada, dzięki pobudzonej produkcji soków trawiennych.

#4. POMOC W WALCE Z ANEMIĄ

Bakłażan może okazać się pomocny w uzupełnianiu niedoborów żelaza. Miąższ tego warzywa bogaty jest w minerały, włączając w to miedź i żelazo. Dzięki takiej diecie, kondycja czerwonych krwinek jest znacznie lepsza, a my mamy więcej energii i siły.

#5. IDEALNY DLA CUKRZYKÓW

Dzięki wysokiej zawartości błonnika i wolno rozpuszczalnych węglowodanów, bakłażan jest znakomitym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę. Cukry zawarte w oberżynie, rozkładane są bardzo wolno, przez co nie zauważamy skoków poziomu cukru we krwi.

#5. PRAWIDŁOWY PRZEBIEG CIĄŻY

Dla kobiet spodziewających się dziecka, niezwykle istotnym składnikiem jest kwas foliowy. Chroni on płód przed różnego rodzaju defektami, gwarantuje prawidłowy rozwój układu nerwowego. Oprócz kwasu foliowego, bakłażan bogaty jest również w folaty, które chronią rozwijający się mózg dziecka.

Zdjęcie Zdrowotne korzyści płynące z jedzenia bakłażana #2
źródło: http://www.stylecraze.com

#6. ZDROWE KOŚCI

W bakłażanie ukryte są ogromne ilości miedzi, witaminy K oraz fenoli, które zapobiegają rozwojowi osteoporozy, ponieważ zwiększają mineralną gęstość kości.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną