Pierogi z jagodami! + Przepis na idealne ciasto pierogowe.

Obiad
24.08.2017 10:42
Pierogi z jagodami! + Przepis na idealne ciasto pierogowe.

Pierogi w piątek, są tak popularne, jak rosół w niedziele i pomidorowa w poniedziałek! Idealne ciasto na pierogi? Gdy pierwszy raz zaprosiłam przyjaciółkę na pierogi, była bardzo zdziwiona, że pierogi mojego wykonania są, delikatne, że rozpływają się w ustach. Wałkujemy kawałek ciasta, ale nie za cienko, bo ciasto na pierogi z owocami, powinno być trochę grubsze. Gotowe pierogi gotujemy w lekko słodkiej wodzie z dodatkiem oleju, około 5 minut od za kipnięcia. Wycinamy kółka, kładziemy około 5-6 borówek na jeden placek i kleimy pierogi. Po tym czasie pierogi układam w plastikowym pudełku, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki. Zimna woda hartuje pierogi, a tłuszcz sprawia, że nie kleją się do siebie. Po 5 minutach odcedzam i odstawiam na kolejne 5-10 minut. Ja, ugotowane pierogi wrzucam do miski z zimną wodą. Można jeszcze pierogi lekko natłuścić i dopiero wtedy chować do pudełka. I czytaj dalej! PIEROGI Z JAGODAMI! Jak prawidłowo studzić i przechowywać pierogi?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetka-w-kuchni.blogspot.com/2017/08/pierogi-z-jagodami-przepis-na-idealne.html

Brunetka w kuchni