Pomidory na zupę do słoików

Jolanta
Przetwory
24.08.2017 6:15
Pomidory na zupę do słoików

Najpierw do stalowego pojemnika wrzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidory, dodałam sól, pieprz i cukier (po ok. 1 łyżeczki) w ciągu 30 sekund pomidory zostały zmiksowane na puree, następnie ustawiłam czas na 10 minut, włączyłam funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam 30 minut w 100 stopniach C z włączonym termoobiegiem. W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz sama przygotowuję pieczone pomidory, sos pomidorowy na zimę lub pomidory na zupę do słoików. Kupiłam 5 kg pomidorów lima, umyłam, połowę pokroiłam w ćwiartki i włożyłam ciasno do umytych, suchych słoików, z drugiej połówki ugotowałam sos pomidorowy, którym zalałam pomidory w słoikach. Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę pomidorową, sos lub piję. Po otwarciu słoika wystarczy zawartość przetrzeć przez sito, a jak kto woli to pomidory można sparzyć wrzącą wodą i z pomidorów przed włożeniem do słoika ściągnąć skórkę i dopiero zalać je sosem. Pomidory można zmiksować w blenderze kielichowym i gotować w garnku, doprawić przyprawami do smaku. Pomidory na zupę robię w bardzo szybki sposób, który zajmuje dosłownie 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/pomidory-zupe-sloikow/