Jagodzianki

Anna
Przekąski
21.08.2017 16:20
Jagodzianki

Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Dokładnie mieszamy, przykrywamy kubek talerzykiem lub ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Następnie zalewamy je połową ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki. Jajko i 5 żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Następnie należy uformować kulę, która dzielimy na 17 mniejszych kawałków. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/jagodzianki/