3bit - bez pieczenia

Ewelina
Ciasta
27.03.2014 12:52
3bit - bez pieczenia

Przepis

Składniki masa krówkowa :

1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)

Składniki masa budyniowa :

1L mleka,

3/4 szklanki cukru,

1 opakowanie cukru waniliowego,

250g masła,

1 szklanka mąki pszennej,

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

1 jajko.

Składniki bita śmietana :

0,5L śmietany 30%,

3 łyżki kakao,

2 łyżki cukru pudru,

2 płaskie łyżki żelatyny.

Dodatkowe składniki :

2 duże opakowania herbatników,

posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada.

Przygotowanie masy krówkowej :

Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.

Przygotowanie bitej śmietany :

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.

Przygotowanie masy budyniowej :

Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.

Przygotowanie ciasta krówki :

Blaszkę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Herbatniki wyłóż na dno tortownicy. Rozsmaruj masę krówkową. Połóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż kakaową bitą śmietanę. Całość posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Blaszka : 30cm x 24 cm

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną