Brownie z cukinii

Natalia
Fit
19.08.2017 15:03
Brownie z cukinii

Składniki (forma 24 x 13 cm): - 1 szklanka mąki pszennej pelnoziarnistej - 1/4 szklanki mąki owsianej - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 - 3/4 szklanki ksylitolu - 1 jajko - 85 g roztopionego masła lub oleju kokosowego - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 2 szklanki drobno startej cukinii Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście i jak widać na zdjęcia również w środku trudno ją wypatrzyć ;) Ciasto nie urosło zbyt wysokie, dlatego u mnie przyjęło się, że jest to brownie, ale smakiem i tak nadrabia wszystko. Jako fanka czekoladowych wypieków muszę szczerze przyznać, że to ciasto jak na razie jest moim numerem jeden, po prostu takie jak lubię - bardzo czekoladowe, wilgotne, ciężkawe i przede wszystkim zdrowe. Ponadto można się takim ciastem najeść, więc może stanowić nie tylko pyszną przekąskę, czy deser ale też osobny posiłek - na drugie śniadanie pasuje idealnie. Bardzo czekoladowe i wilgotne, a do tego zdrowe - bez cukru, z dodatkiem świeżej cukinii i zrobione z mąki pełnoziarnistej i owsianej. Można zdecydować się tylko na jedną, choć z samej owsianej może wyjść dość niskie i zbite.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/08/brownie-z-cukinii.html