Naleśniki z kurczakiem i kurkami

Bernadeta
Obiad
13.08.2017 17:19
Naleśniki z kurczakiem i kurkami

Naleśniki z piersią kurczaka, kurkami zapiekane pod gorgonzolą Ciasto na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki mleka sól 2 łyżki oliwy łyżka posiekanej natki Nadzienie: 300 g kurek pierś z kurczaka 3 łyżki masła cebula ząbek czosnku 150 ml śmietany 18% 100 ml śmietany 30% pieprz biały sól do smaku 1,5 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej 150 g sera gorgonzola natka pietruszki posiekana O dawna robię różne wersje naleśników z grzybami a jako że w lodówce czekała ostatnia w tym sezonie porcja kurek postanowiłam że to one właśnie trafią do naleśników, łącząc je z piersią kurczaka i pysznym sosem śmietanowym, a wszystko tradycyjnie zapiekę pod gorgonzolą. Składniki na naleśniki łączę w misce, mieszam (jeśli jest za gęste to dodaje więcej mleka niż jest w przepisie, ma być konsystencji śmietany) i odstawiam do lodówki na 15-30 min. Na drugiej patelni rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam piersi, które się maja lekko obrumienić, doprawiam solą i pieprzem. Na górę naleśników kładę po kilka kawałków gorgonzoli i polewam sosem z nadzienia, daje kurki wcześniej odłożone. Na każdy naleśnik nakładam porcję nadzienia (staram się dawać mniej sosu, a więcej grzybów i mięsa), zawijam i wkładam do foremki do zapiekania. Posypuję natką i do piekarnika na 180 st. na jakieś 20 minut do czasu stopienia się sera i lekkiego zarumienienia. Nadzienie odstawiam z ognia i smażę naleśniki na patelni bez tłuszczu. Foremkę do zapiekania smaruje masłem. Z patelni wyjmuje kilka kurek, które pójdą na wierzch naleśników. Kurki oczyszczam myję, po osuszeniu wrzucam na patelnię z rozgrzanym masłem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2011/09/nalesniki-z-piersia-kurczaka-kurkami.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta