Ciasto z jogurtu na zimno

Anna
Ciasta
08.08.2017 20:38
Ciasto z jogurtu na zimno

Masa z jogurtów: - 800 ml jogurtu typu greckiego - 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do śmietany - 250 g serka mascarpone - 330 ml śmietany 30% - 60 g śmietanki śnieżki w proszku - 1 - 2 łyżeczki herbaty Matcha - 1 - 2 łyżki naturalnego kakao - 2 galaretki cytrynowe lub 4 łyżki żelatyny : - 100 g masła - 150 g herbatników maślanych Masa z truskawek: - 500 g dojrzałych truskawek - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki cukru trzcinowego - 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny - Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. - Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Masa z truskawek: - Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, każdą przeciąć na 4 części i włożyć do rondelka. Podane składniki są na formę o średnicy 28 cm, ja zrobiłam w formie 26 cm i dodatkowo wyszło mi jeszcze dwa desery o pojemności 300 ml, które można było zjeść ze smakiem już po 30 minutach chłodzenia. Ciasto z jogurtu z dodatkiem serka mascarpone, pomimo swojej kremowej konsystencji, po zastygnięciu bardzo dobrze się kroi. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. - Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą jednolitą masę, którą podzielić na dwie równe części. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło. Do jednej części dodać wystudzoną herbatę Matcha, a do drugiej wystudzone kakao i dokładnie zmiksować z jogurtem, aby była jednolita konsystencja. Lekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z jogurtu na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/07/ciasto-z-jogurtu-na-zimno.html