Krem z porów i ciecierzycy

Ewa
Zupy
24.07.2017 10:43
Krem z porów i ciecierzycy

2-3 pory 1 duża cebula 2 puszki ciecierzycy 1 ząbek czosnku 100 g kremówki 1,5 l bulionu warzywnego 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Osuszoną ciecierzycę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni na około 15 minut. Aby ją przygotować należy ją najpierw dokładnie osączyć na sicie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym (ja na próbę użyłam około 1/2 puszki). Po tym czasie ciecierzycę przesypujemy do miseczki, polewamy mniej niż 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy oraz posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki, mieszamy. Ponownie przesypujemy na blaszkę i pieczemy jeszcze około 15-20 minut, do zezłocenia. Kiedy znalazłam przepis na tę zupę ucieszyłam się, że będę mogła wypróbować te dwa składniki podane razem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę (któregoś razu nie miałam, nie dodałam i też było pysznie). Pewnie dla smakoszy ciecierzycy to oczywista oczywistość, ja jednak byłam tym faktem nieco zaskoczona;) W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej. Ciekawą alternatywą jest również podanie do zupy jakże modnej ostatnio pieczonej ciecierzycy. Oczyszczone pory kroimy w średniej grubości talarki (tylko białe części). Gotujemy około 10-15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/07/24/krem-z-porow-i-ciecierzycy/