TAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI

Ania
Zupy
13.07.2017 15:10
TAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI

Składniki

Składniki:

Na pastę:

  • 4 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1-2 ostre, czerwone papryczki
  • 1/2 szklanki listków kolendry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • po łyżce oleju i sosu sojowego
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • łyżka cukru palmowego lub brązowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Na zupę:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżki pasty tom yum
  • 3 listki limonki kaffir
  • 20 dużych krewetek
  • puszka mleka kokosowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 20 małych pieczarek lub grzybów shiitake
  • sos rybny/sojowy, sok z cytryny do smaku
  • cząstki cytryny, suszona papryczka i listki kolendry do podania
  • opcjonalnie: makaron ryżowy

Przepis

http://cookmagazine.pl/przepisy-tajska-zupa-tom-yum/2/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną