Pierogi z jagodami. Przepis.

Magdalena
Obiad
03.07.2017 22:09
Pierogi z jagodami. Przepis.

Na farsz: 2 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate) 1 łyżeczka cukru Do podania: ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier + osolona woda do gotowania pierogów Przygotowanie: Do dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajko oraz dodajemy wodę (nie może być gorąca!). Na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Jeśli jeszcze nie próbowaliście podać swoim domownikom takiego obiadu, to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na pierogi z jagodami. Jeśli takie nie jest można dodać odrobinę mąki lub wody (w zależności czy jest zbyt mokre, czy zbyt zbite). Pierogi z jagodami – w sezonie nie może zabraknąć takiego obiadu. Jednak nie należy przesadzać z ilością, aby ciasto nie wyszło twarde. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy w misce przykrytej ściereczką na bok. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżeczką w celu połączenia (obtoczenia jagód w mące). Przy pomocy specjalnej foremki na pierogi lub szklanki wycinamy kółka średniej wielkości. Z ciasta odrywamy większy kawałek i rozwałkujemy je najcieniej na lekko obsypanym mąką blacie. To bardzo ważne, aby ciasto na pierogi było cieniutkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pierogi-z-jagodami-przepis/