Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

Monika
Zupy
29.06.2017 12:27
Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

Ale kto by dziecko zrozumiał, zwłaszcza płci żeńskiej 😉 Składniki: ok. 1,5 l wywaru drobiowego 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 główka małego kalafiora 1 duży ziemniak 2 łyżki kaszy jaglanej ok. 1/2 łyżeczki curry spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Wywar przelewamy do garnka i podgrzewamy go na średnim gazie. Skuteczność tej metody potwierdził również Zgred, który nie tykał rosołku z pływającą marchewką, ale brokułową z jaskrawym warzywem wlewała sobie niemal do gardła 😉 Ja nie dzielę kalafiora na równe kawałki, ponieważ lubię gdy część z nich się rozgotuje i dodatkowo zagęści zupę. Gdy zobaczy ją na talerzu jako dodatek do drugiego dania, wtedy jest pewne, że nie zostanie ona nawet dotknięta widelcem 😉 Bo ogólnie u nas nie ma problemu z jedzeniem warzyw, o owocach już nie wspominając. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i szklimy na maśle. Następnie obieramy kalafiora z liści, dzielimy go na różyczki i opłukujemy je pod wodą. Dodajemy go do zupy i gdy będzie już miękki, dorzucamy przepłukaną (najpierw zimną wodą z kranu, później wrzątkiem) kaszę. Przetestowałam to wszak na sobie już jakiś czas temu (przecież takie duże dziecko ze mnie 😉 ). Wręcz informuję, że dzisiaj jest kalafiorowa z kaszą jaglaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/zupa-kalafiorowa-z-kasza-jaglana/