Bitki drobiowe z kurkami

Jolanta
Obiad
28.06.2017 8:59
Bitki drobiowe z kurkami

Obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni, na spodzie patelni układamy pokrojoną w kostkę cebulkę, na niej kładziemy podsmażone wcześniej mięso, gdy cebulka się zeszkli, dokładamy kurki, które doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut aż płyn który wydzielił się z kurek odparuje. Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki, bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny. Mięso drobiowe płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, każdy kawałek mięsa z kurczaka kroimy na 3-4 plastry, układamy na desce wyłożonej folią i przykrywamy folią, rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Składniki na obiad dla 3-4 osób: podwójna pierś kurczaka sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 szklanka świeżych kurek 3 łyżki mąki pszennej świeży koperek 200 ml śmietany 12% Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy na durszlaku. Dodajemy do bitek w sosie kurkowym świeży, posiekany koperek, już nie gotujemy Bitki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem. Bitki idealnie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. z mizerią. Przeważnie wykorzystuję słodką śmietankę do sosu, tym razem miałam w lodówce tylko kwaśną śmietanę, ale na to też jest rada aby sos się nie zważył. aby rozbić wszystkie grudki śmietany Wlewamy do mięsa z kurkami śmietanę i dusimy pod przykryciem do miękkości aż sos zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/dania-z-grzybami/bitki-drobiowe-kurkami/