Lekka Sałatka z Mango, Krewetkami i Limonką

Joanna
Sałatki
21.06.2017 6:14
Lekka Sałatka z Mango, Krewetkami i Limonką

Jeżeli chodzi o cholesterol, osoby z niektórymi chorobami – jak wieńcowymi , dysproporcją lipidową i osoby na diecie terapeutycznej TLC muszą zwracać szczególną uwagę na to ile cholesterolu znajduje się w ich dziennej diecie; w takich przypadkach zasada jest taka aby cholesterol był obecny w jak najmniejszych proporcjach – TLC dieta rekomenduje spożywanie cholesterolu w proporcjach mniejszych niż 200 gram w ciągu dnia. Pierwiastek selenu jest obecny w strukturze enzymu antyoksydacyjnego – peroksydazy glutationowej, struktura ta neutralizuje wolne rodniki, powstałe w procesie normalnego metabolizmu; innymi słowy ta selenoproteina przemienia bardzo niebezpieczne substancje w nieszkodliwą dla naszego organizmu wodę. Według USDA 100 gram krewetek to około 189 gram cholesterolu – ta wartość jest bardzo zbliżona do proporcji znajdującej się w zółtkach jajka. Gdy przyrządzałam sałatkę starałam się uwzględnić wszystkie tajskie smaki – słodki, słony, kwaśny i pikantny – czy zrobiłam to w odpowiednich proporcjach ? Sałatka jest inspirowana kuchnią tajską – w Tajlandii owoce morza łączone są z wyrazistymi owocami tropikalnymi mango, ananasem czy papają. 4 łyżki sosu sojowego 2łyżki cukru 2 cm imbiru ( pokrojić w kostkę) 4 łyżki oleju 1 pokrojona jalapeno lub czerwona papryczka chili ( ilość dodana według uznania) Swoją prostotą powala na kolana, a jej limonkowo-cytrusowa świeżość zapada w pamięci na długo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/06/21/lekka-salatka-z-mango-limonka-i-krewetkami/