Torcik truskawkowy z biszkoptami

Agata
Ciasta
15.06.2017 13:42
Torcik truskawkowy z biszkoptami

Wartości odżywcze w 100 g kalorie - 28 węglowodany - 7,2 g białko - 0,7 g tłuszcze - 0,4 g błonnik - 1,8 g indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40 wapń - 16 mg żelazo - 0,41 mg magnez - 13 mg fosfor - 24 mg potas - 153 mg sód - 1 mg cynk - 0,14 mg witamina C - 60 mg witamina A - 1 μg witamina E - 0,29 μg witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg witamina B3 (PP) - 0,386 mg witamina B6 - 0,047 mg Źródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 500 g zimnej śmietany kremówki 30% sok z cytryny 300 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Połowę gotowej masy przelewamy na spód z biszkoptów, układamy na niej kilka biszkoptów i wylewamy pozostałą masę. Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Trwają również badania nad antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych , Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach. Dziś zapraszam Was na pyszny i delikatny torcik truskawkowy z biszkoptami. Truskawki kroimy na pół i układamy na masie. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Przepisy na blogu: ------------------------------------------------------------- Torcik truskawkowy z biszkoptami Do soku z cytryny dodajemy 2 łyżki wody i powstałym płynem skrapiamy biszkopty. I obiecuję, że zniknie z talerzy w parę chwil ! W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i ceny są sporo wyższe. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/06/torcik-truskawkowy-z-biszkoptami.html