Sernik japoński

Weronika
Ciasta
14.06.2017 13:05
Sernik japoński

Czyli ciasto idealne hehe :) Składniki: - serek Philadelphia 250 g - masło 50 g - sok z cytryny 1 łyżeczka - szczypta soli - mąka pszenna 60 g - mleko 100 ml - jajka 5 szt. - cukier 150 g - skrobia ziemniaczana 10 g W garnku mieszam serek, masło, sok z cytryny, mleko i szczyptę soli. Następnie trzymam garnek na ogniu do czasu rozpuszczenia się składników i odstawiam do ostygnięcia. Formę okrągłą o średnicy 24 cm smaruję najpierw masłem a następnie wykładam dno oraz boki papierem do pieczenia (ważne jest aby oddzielnie wyłożyć dno i boki wtedy zachowamy ładny kształt ciasta). Zdecydowanie różni się od takiego typowego sernika ale mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie ponieważ nie jestem jakąś wielką fanką tradycyjnego sernika to jest dla mnie idealne rozwiązanie :) Tak przygotowane ciasto przekładam do formy, następnie całą formę wstawiam do większej, głębszej wypełnionej wodą formy, dzięki której upiekę ciasto w kąpieli wodnej. Sernik japoński czerwca 14, 2017 0 ciasta , cukier , jajka , masło , mąka , mleko , serek philadelphia Co to jest sernik japoński? W dużej misce delikatnie łączę połowę masy serowej, połowę ubitej piany i przesianą mąkę ze skrobią a następnie dodaję resztę masy i piany. Ja używam formy z wyjmowanym dnem a wiadomo, że nie do końca takie formy są szczelne dlatego całe dno owijam folią aluminiową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaviki.blogspot.com/2017/06/sernik-japonski.html