Zdrowe lody bananowe

Małgorzata
Fit
12.06.2017 21:18
Zdrowe lody bananowe

- jeżeli macie naprawdę mocny blender to mogą być w całości (podobno; nie próbowałam) - Banany zamrozić - najlepiej plastry bananów mrozić w 1 warstwie, żeby do siebie nie poprzymarzały (ale nie trzeba – o tym za chwilę); - wygodnie się mrozi na tacy wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową matą (upewnijcie się, że można ją używać w niskich temperaturach!), folia spożywcza jest dużo mniej wygodna; - jeżeli nie macie wystarczająco dużo miejsca w zamrażarce, można je po prostu włożyć do woreczka i zamrozić; po wyjęciu porozdzielać na mniejsze kawałki, można pokroić nożem, bo nie są bardzo twarde. - Banany zmiksować - jeżeli macie mocny blender można zmiksować bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika; - jeżeli nie dysponujecie bardzo mocnym sprzętem, warto zostawić na chwilę, żeby lekko rozmarzły; i wtedy koniecznie banany muszą być w kawałkach; - nie musicie miksować na bardzo gładko, nie miksujcie zbyt długo, bo się za mocno rozpuszczą; - naprawdę nie musicie mieć do tego super sprzętu, ja używam zwykłego blendera tzw. żyrafy i daje radę, dostosujcie się do możliwości urządzenia. - Gotowe lody można posypać jakimiś dodatkami, polać domowej roboty sosem bez cukru albo zmiksować z dodatkiem kakao/karobu/wanilii – możliwości jest całe mnóstwo - na zdjęciu: lody posypane orzeszkami ziemnymi i polane sosem (zwykłe gorzkie kakao wymieszane z odrobiną wody – świetnie przełamuje słodycz bananów). Takie lody z bananów naprawdę potrafią zaskoczyć smakiem, mają gładką, kremową konsystencję, jak normalne lody (dokładnie – lody nie sorbet). A dodatkowo przecież są najsmaczniejsze właśnie wtedy, kiedy jest na nie sezon, kiedy rosną w polskim słońcu i trzeba z tych smaków korzystać. To bardzo dużo, a jedząc zimne rzeczy słabiej odczuwa się smak słodki, więc razem z lodami można spożywać ogromne ilości cukru nie będąc tego zbyt świadomym. A tych wszystkich kolorowych warzyw i owoców za jakiś czas nie będzie, a te które zostaną, nie będą już takie smaczne. Dużo skuteczniej można się schłodzić pijąc zimną wodę z dodatkiem cytryny czy mięty, można zjeść kawałek arbuza z lodówki. Dla tych, którzy o lodach z bananów jeszcze nie słyszeli przygotowałam instrukcję, jak takie lody zrobić. Dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co spożywamy, żeby nie dostarczać sobie tych pustych kalorii, tylko wybierać produkty bogate w składniki odżywcze. Weźcie pod uwagę fakt, że jak jest nam gorąco, to wcale nie chce nam się jeść, zatem przeważnie jemy mniej. No to do dzieła! Składniki: - banany - ewentualnie jakieś dodatki np. orzechy, rodzynki, kakao, karob, trochę startej gorzkiej czekolady, świeże owoce itd. Wykonanie: - Banany powinny być mocno dojrzałe – słodkie i miękkie – z ciemnymi plamkami na skórce. Pomyślcie o tym, że jak takich lodów teraz nie kupicie, to one i tak zawsze będą dostępne i zawsze będą smakować tak samo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/lody-bananowe/