Kawa mrożona truskawkowo-kokosowa

Anna
Koktajle
10.06.2017 12:41
Kawa mrożona truskawkowo-kokosowa

Składniki: (porcja: 1 duża szklanka): - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe, - 1/2 szklanki wrzątku, - 1/3 szklanki schłodzonego mleka/mleczka kokosowego, - wiórki kokosowe, - 2-3 łyżki mleczko kokosowe (gęstego), - odrobina ksylitolu/cukru (do smaku), - kilka kostek lodu. Wykonanie: Najlepiej, aby składniki na kawę przygotować dzień wcześnie (bądź z samego rana na kilka godzin przed podaniem kawy). Dżem truskawkowy (ok. 2-3 łyżki) mrozimy lub gdy takiego nie posiadamy robimy mus truskawkowy czyli bierzemy kilka truskawek miksujemy z dodatkiem ksylitolu/cukru (do smaku), a następnie mrozimy. Mleczko kokosowe (tylko te gęste) ubijamy (ubiłam całą puszkę 500 g, ale użyjemy tylko 2-3 łyżki resztę zostawiłam do innego przepisu), dodajemy ew. cukier/ksylitol gdy lubimy. Następnie schłodzoną kawę (możemy ew. dosłodzić jak lubimy mocno słodkie napoje - ja pominęłam), zalewamy mlekiem/mleczkiem kokosowym (tylko tym rzadkim), wlewamy na mus. Na drugi dzień miksujemy dżem/mus w blenderze, aby uzyskać jednolitą ładną konsystencję, kładziemy na dno szklanki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/06/mrozona-kawa-truskawkowo-kokosowa.html