Ptysie z kremem budyniowym

Wiesław
Desery
06.06.2017 16:49
Ptysie z kremem budyniowym

Złociste ptysie nadziane kremem budyniowym i truskawkami to znakomita słodkość do kawy 120 g smalcu 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli 1 i 1/2 szklanki mąki 7 jajek 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 8 łyżek mąki 3 szklanki mleka 4 żółtka 2 łyżki masła truskawki Gotowe ciasto nakładamy w sporych odstępach łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy jedna łyżka ciasta na jednego ptysia). Resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkami, a następnie wlewamy na gotujące się mleka. Zimne ptysie przekrawamy na pół, nakładamy krem budyniowy i truskawkami. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Całość mieszamy na wolnym ogniu, aż nie będzie czuć mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2015/06/ptysie-z-kremem-budyniowym-i-truskawkami.html