Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Alicja
Obiad
19.05.2017 12:37
Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Składniki Klopsiki - 700 g mięsa wieprzowego mielonego - 1 łyżeczka soli - 1,5 łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 jajko - 1/4 cebuli - 8 kulek mini mozzarelli - garść mąki - 5 łyżek oliwy z oliwek - 3/4 cebuli - 2 pomidory - 700 ml passaty pomidorowej - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 płaskie łyżeczki pieprzu - 1 łyżka oregano - 1 łyżka suszonej bazylii - 1 łyżka słodkiej papryki - 1 łyżeczka cukru - 1/2 szklanki świeżej bazylii - kilka listków świeżego oregano - 1000 g makaronu (tagliatelle lub spaghetti) - 8 łyżeczek parmezanu Przygotowanie Klopsiki Mięso mieszamy z przyprawami, posiekaną drobno cebulą oraz jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Z każdej porcji formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, wsadzamy na środek kulkę mozzarelli i tworzymy okrągłe klopsiki z serowym wnętrzem. Polecam zamoczyć dłonie w zimnej wodzie przed ich uformowaniem, nie będą się wtedy kleić do rąk. Na sam koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię oraz oregano. Gdy pomidory lekko się podduszą dodajemy passatę oraz wszystkie przyprawy. 15 minut przed końcem duszenia wstawiamy makaron i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2017/05/klopsiki-z-mozzarella-w-sosie.html