ROLADA A'LA PIZZA

Magdalena
Przekąski
04.05.2017 22:27
ROLADA A'LA PIZZA

Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Na farsz wykładamy ser żółty starty na tarce o małych oczkach ( zostawiamy trochę sera do posypania na wierzchu rolady). Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy go na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, wierzch rolady posypujemy żółtym serem i ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 5 min. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, mieszamy i zestawiamy patelnię z ognia. Na środku wykładamy przygotowany farsz i rozprowadzamy go po całym placku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/05/rolada-ala-pizza.html