Krokiety ziemniaczane bolognese

Kasia
Przekąski
26.04.2017 17:31
Krokiety ziemniaczane bolognese

Składniki 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki 300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego) 400 g świeżych pomidorów (mogą być z puszki) 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula sól i pieprz, chili do smaku garść świeżej bazylii 100 g sera żółtego startego łyżka oliwy jajko i bułka tarta do panierki olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź. Farsz Na patelni z łyżką oliwy podsmaż mięso, następnie dodaj posiekany na drobno czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta. Dziś na obiad mamy fajną alternatywę bolognese, tym razem nie z makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Delikatnie dopraw solą i dodaj pomidory bez skórki (pomidory wcześniej sparz wrzątkiem) Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2017/04/krokiety-ziemniaczane-bolognese.html

Niezły Młynek

Kasia