Muszle makaronowe z serami i pesto zapiekane na pomidorach. Pyszne!

Kasia
Makarony
25.04.2017 10:12
Muszle makaronowe z serami i pesto zapiekane na pomidorach. Pyszne!

Bierzcie pełny talerz, bo to niebo w... ustach :) Składniki: 16 muszli makaronowych 150 g mini mozzarelli całe pesto z bazylii 80 g ricotty 3 łyżki startego sera pecorino 5 pomidorków koktajlowych sos pomidorowy Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pesto z bazylii: 20 g bazylii 25 g orzechów 2 łyżki pecorino 1 mały ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz Wszystkie składniki umieścić w niewielkim wysokim pojemniku i zblendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół tymianku 400 g krojonych pomidorów sól i pieprz Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. (przepis poniżej)(przepis poniżej), posiekana, posiekane, bazylii, oregano, lubczyku(1 puszka)(1 doniczka), użyłam nerkowców, ale mogą być również migdały lub pestki słonecznika, dynilub parmezanu, startegoSmacznego! Proponuję muszle wypełnione mozzarellą, ricottą i aromatycznym pesto zapiekane na pikantnym sosie pomidorowym. Całość dusić na małej mocy przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Resztę sosu i pomidorki, rozłożyć na wierzchu, posypać pecorino. Muszle makaronowe z serami i pesto

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2017/01/muszle-makaronowe-z-serami-i-pesto.html