Blok czekoladowy - obłędny, z dzieciństwa!

Monika
Desery
24.04.2017 19:06
Blok czekoladowy - obłędny, z dzieciństwa!

Zacznijmy więc od SKŁADNIKÓW: 250g masła nie cała szklanka cukru 1/4 szklanki wody 3 łyżki kakao 250ml mleka w proszku 250g pokruszonych herbatników bakalie wg uznania WYKONANIE: Do garnka włożyć: masło, cukier, kakao oraz wodę – podgrzać na wolnym ogniu. Gdy się masa zagotuje odstawić z ognia. Wsypać mleko w proszku i cały czas energicznie mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. A najbardziej smakuje z gorzką kawą 🙂 Niby taka oszukana czekolada z bakaliami, a jednak smakuje wyśmienicie. Szczególnie, że nasza świadomość dotycząca składu produktów jest na tyle duża, że chcemy swoim dzieciom serwować coś zdrowszego, lepszego, naturalnego. Nasze babcie i mamy z pewnością wrzucały do takiej oszukanej czekolady to co miały w domu. Musiałabym zapytać babci co wtedy pichcili 🙂 A w obecnych czasach blok czekoladowy może wrócić do łask. Zapytajcie jak to było u Was – jakie oszukane słodycze królowały w Waszych domach 🙂 A właściwie biły rekordy wyobraźni kulinarnej – jak zrobić coś z niczego. Kto z Was pamięta jeszcze czasy PRLu i braku czegokolwiek na półkach? A pokruszone herbatniki dodają mu chrupkości i nie są aż tak słodkie jak reszta masy. I w takich właśnie czasach narodził się BLOK CZEKOLADOWY. Ale moje pokolenie raczej nie kojarzy tego z okresem panowania królów hehe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://whatsup-gniezno.pl/2017/04/24/blok-czekoladowy/