Wielkanocna baba

Magda
Ciasta
11.04.2017 21:58
Wielkanocna baba

Potrzebujemy: 3 jajka 1,5 szklanki cukru 150g masła paczka cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki krupczatki 300g kefiru Z tej porcji możemy zrobić ją w keksówce lub w typowej dla babki foremce. Mieszając cały czas na średnich obrotach masę maślaną dodajemy do niej partiami, na przemian, przygotowane suche i mokre składniki. Czasem w święta robili ją w formie w kształcie baranka. Na zawsze jej smak będzie kojarzył mi się z dziadkami. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje to ciasto i od teraz będzie z Wami ten przepis co święta 🙂 Zeskrobujemy resztki szpatułką z boków misy, tak żeby całość idealnie się połączyła. Dodajemy je małymi partiami do ciasta i RĘCZNIE, przy pomocy szpatułki lub łyżki delikatnie mieszamy. Dzisiaj jednak chciałabym się podzielić z Wami tym wyjątkowy dla mnie przepisem. Dodajemy do nich pojedynczo żółtka i dalej mieszamy na gładką masę. Choć nauczyłam się robić ją krok po kroku, to i tak smakuje inaczej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mietowygarnuszek.wordpress.com/2017/04/09/wielkanocna-baba/