Tarta cytrynowa z bezą

Ewelina
Ciasta
07.04.2017 12:25
Tarta cytrynowa z bezą
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 175 gram masła
  • 250 gram mąki
  • 1 jajko
  • 45 gram cukru pudru

Składniki na masę cytrynową:

  • 6 sztuk cytryn
  • 65 gram mąki kukurydzianej
  • 450 mililitrów wody
  • 6 żółtek
  • 250 gram cukru

Składniki na bezę:

  • 4 sztuki białej
  • 225 gram cukru

Przepis

Masło łączymy z mąką. Do naszego ciasta dodajemy jedno jajko, cukier puder i ponownie wyrabiamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto.

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #1

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #2

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #3

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #4

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #5

Ciasto wykładamy na okrągłą blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #6

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie masy cytrynowej:
Do miseczki ścieramy skórkę (wcześniej sparzamy cytryny) z sześciu cytryn i wyciskamy z nich sok (pozbywamy się pestek). Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #7

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #8

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #9

W garnku zagotowujemy 450 mililitrów wody, do gotującej się wody dodajemy stopniowo rozczyn z cytryn, cały czas mieszając (powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu).

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #10

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #11

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #12

Żółtka miksujemy razem z cukrem i dodajemy do naszej masy. Masę odstawiamy do ostudzenia.Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód ciasta.

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #13

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #14

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #15

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #16

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #17

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #18

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #19

Przygotowanie bezy:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem.

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #20

Nasze ciasto dekorujemy bezą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #21

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #22

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #23

Zdjęcie Tarta cytrynowa z bezą #24

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną