Sernik w kratkę

Basia
Ciasta
07.04.2017 10:19
Sernik w kratkę

Składniki (okrągła blaszka o średnicy 26 cm): ciasto kruche - 25 dag mąki - 12 dag masła - 2 łyżki cukru pudru - 2 żółtka - skórka starta z 1 cytryny - 1 pomarańcza - 1 1/2 cytryny - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg białego sera - 25 dag masła - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 25 dag cukru - 6 jajek - laska wanilii - garść rodzynek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z żółtek i reszty cukru ucieramy kogel-mogel. Sernik pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, układamy je w kratkę. Masło ucieramy z połową cukru i śmietaną. Dokładamy rodzynki, skórki, ziarenka wyjęte z laski wanilii i przesianą mąkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/04/sernik-z-kratka.html