Quiche lorraine ze szpinakiem i łososiem

Sylwia
Obiad
05.04.2017 14:31
Quiche lorraine ze szpinakiem i łososiem

Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: Ciasto: 250 g mąki (1 ½ szklanki) 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Masa: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 50 ml mleka (1/5 szkl.) 1 jajko 2 żółtka Dodatki: 100 g szpinaku mrożonego (ok.70 g świeżego) 100 g łososia wędzonego lub świeżego 1 łyżkę oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa 300 g serów różnego rodzaju (np. 100 g gouda, 100 g pleśniowy, 100 g mozzarella, itp. ) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać łyżeczkę soli, masło – wszystkie składniki posiekać. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 min. Dodatki: Na patelni rozgrzać oliwę i wrzuć szpinak oraz łososia pokrojonego na kawałki (szpinak można wcześniej rozmrozić lub wrzucić zamarznięty na patelnię i odczekać aż odmarznie). Następnie rozłożyć równomierne szpinak i kawałki łososia i dodać pokruszone kawałki sera (u mnie był to ser pleśniowy i ser mozzarella w kulce). Idealne na obiad dla całej rodziny, romantyczną kolację lub spotkane z przyjaciółmi. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę (forma o średnicy 27 cm), nakłuć widelcem. Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą. W potrawach typu tarta jest możliwość doboru własnych składników sprawia, że każdemu przypadnie do gustu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/quiche-lorraine-ze-szpinakiem-i-lososiem/