Używasz folii aluminiowej podczas gotowania? Sprawdź dlaczego powinnaś przestać

Agnieszka
Zdrowie
04.04.2017 17:02
Używasz folii aluminiowej podczas gotowania? Sprawdź dlaczego powinnaś przestać

Folia aluminiowa jest popularna w naszej kuchni ze względu na wygodę. Owijamy nią kanapki, pieczemy i gotujemy. Nie jest to jednak dobre dla naszego organizmu.

Zdjęcie Używasz folii aluminiowej podczas gotowania? Sprawdź dlaczego powinnaś przestać #1

Gotowanie z użyciem aluminiowej folii jest szkodliwe, ponieważ cząstki aluminium pod wpływem wysokiej temperatury przechodzą do jedzenia, a następnie do naszego organizmu. Tam mają tendencję do gromadzenia się w kościach, co zmniejsza poziom wapnia.

Unikać powinniśmy również grillowania w aluminium. Naukowcy obawiają się, że prowadzi to do wdychania szkodliwych cząstek metalu, co prowadzi do chorób płuc i całego układu oddechowego. Dodatkowo, innymi skutkami ubocznymi może być pogorszenie pamięci i mniejsza kontrola nad całym ciałem.

Warto więc, kiedy tylko się da, zastąpić folię aluminiową papierem do pieczenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną