Sernik chałwowy

Kasia
Ciasta
26.03.2017 13:32
Sernik chałwowy

Odstawić na bok. 1 kg twarogu śmietankowego (nie cream cheese) lub tłustego 140-160 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 5 jajek 5 łyżek mleka skondensowanego 300 g chałwy waniliowej Na środkowy poziom piekarnika wsunąć kratkę do pieczenia. * Jeżeli po zmiksowaniu sera z jajkami masa jest bardzo rzadka (może tak być np. przy użyciu sera z wiaderka), to przed dodaniem mleka rozmieszać w nim 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.inspiracja od Liski 80 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki z pozostałymi składnikami. Przepis dodaję do akcji (sernik można piec również bez spodu)bez nadzieniaWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- zmielonego trzykrotnielub ziarenka z 1 laski wanilii(bez rozdzielania)(lub innej)min. 70% kakaoSmacznego! Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!), zmniejszyć moc na minimalną. Piec w 180°C przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 50 minut. Formę z sernikiem ustawić w piekarniku na kratce. Sernik na zimno nie pasował dziś zupełnie, więc będzie cięższy. Ciastka rozdrobnić na proszek, połączyć z miękkim masłem. Można podawać od razu po ostudzeniu, ale schłodzenie w lodówce też dobrze mu zrobi. Miał być lekki sernik na zimno... Bezczelnie zupełnie, bo przecież w pierwszy dzień wiosny powinno być słonecznie. Składniki: 160 g ciastek oreo/neo 60 g miękkiego masła Poniżej na blasze ustawić duże głębokie naczynie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2015/03/sernik-chawowy.html