Kilimandżaro

Aga
Ciasta
23.03.2017 10:01
Kilimandżaro

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 2 dowolne galaretki (u mnie pomarańczowe) - 1 łyżka masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na maśle przez ok 10 minut, dodajemy galaretki i podgrzewamy jeszcze chwilę, by się rozpuściły. Biszkopt: - 8 jaj - 1 szklanka cukru - 6 łyżek mąki - 4 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Masa budyniowa - 1/2 litra mleka, - 2 żółtka, - 2 łyżki mąki pszennej, To ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2017/03/kilimandzaro.html