Bezglutenowe orzechowe gofry z tropikalną owocową sałatką ( Gluten & White sugar free)

Fit
16.03.2017 19:13
Bezglutenowe orzechowe gofry z tropikalną owocową sałatką ( Gluten & White sugar free)

Składniki na gofry : 100 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 150 g drobno zmielonych orzechów włoskich 1 mała łyżeczka oleju kokosowego 2 jajka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka melasy karobowej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 350 ml wody Na sałatkę : 200 g dojrzałej papai wraz z pestkami 200 g dojrzałego mango 100 g banana (1 szt) 1 dojrzałe kiwi 20 g suszonej żurawiny 20 g borówki amerykańskiej 2 mandarynki 1 łyżka nasion chia sok z 1/4 cytryny lub limonki listki świeżej mięty do przybrania Wykonanie : 1. Mąki (ryżową oraz gryczaną) oraz szczyptę soli gałkę muszkatołową wsypujemy do miski. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Prócz orzechów włoskich w przepisie znajdziecie również suszoną żurawinę, która jest jedną z moich ulubionych przekąsek a tutaj nadała dodatkowego charakteru. Gofry są chrupkie i idealnie miękkie wręcz puszyste i bez grama białego cukru, W połączeniu z tropikalną sałatką eksplozja endorfin gwarantowana... 3. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry na 3 stopniu mocy przez 3-5 minut lub do momentu uzyskania złotobrązowej skórki. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. Dodajemy suszoną żurawinę oraz nasiona chia a także sok z cytryny. 2. Wbijamy jajka dodajemy olej (płynny), sodę oraz ocet a następnie mieszamy dolewając stopniowo wodę. Pestki z papai są jadalne i również dodajemy je do naszej sałatki !

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2017/03/bezglutenowe-orzechowe-gofry-z.html