Bananowe placuszki jaglane

Magda
Śniadania
15.03.2017 9:39
Bananowe placuszki jaglane

Potrzebujemy: 1 duży banan 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego pół szklanki mleka pół małego jogurtu naturalnego 4 kopiate łyżki mąki jaglanej cynamon OPCJONALNIE: nasiona chia Banana w misce rozdrabniamy widelcem, blenderem lub praską do ziemniaków (mi ta ostatnia opcja najbardziej odpowiada). Możemy też dodać nasiona chia, ale wtedy pamiętajmy, że za chwilę spęcznieją i ciasto będzie gęstsze, trzeba więc dodać więcej mleka. Tak to wygląda u mnie, może macie lepszą patelnię 😉 Placuszki najlepiej smakują z mascarpone, miodem, cynamonem lub domowej roboty dżemem. Jeżeli przy nakładaniu ciasto będzie się nam odklejać od patelni to znaczy, że jest za gorąca. Pierwszą partię trzeba dobrze wysmażyć żeby się ją łatwo przewracało na drugą stronę. Ja nalewam na nią łyżkę oleju i rozsmarowuję ręcznikiem papierowym zbierając przy tym nadmiar.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mietowygarnuszek.wordpress.com/2017/01/21/bananowe-placuszki-jaglane/