Ciastka Kruche Różyczki

Iwona
Desery
08.03.2017 11:40
Ciastka Kruche Różyczki

Składniki na 1 blaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką ) 2 żółtka 100 g masła 1/2 szkl cukru razem z waniliowym (waniliowego 1-2 łyżki) ewent. kilka kropel esencji waniliowej Te piękne ciastka różyczki zobaczyłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej i zapamiętałam sobie aby kiedyś na bazie ciastek maślanych upiec je i pokazać światu. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany ), chowamy je następnie do lodówki na2. Podsypujemy blat mąką (starajmy sie jej nie nadużywać gdyż ciasteczka staną się twarde a nie kruche ) ciasto wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka o średnicyNa każda różyczkę potrzebujemy 4 kółeczka. Ważne jest aby ciasteczka przed włożeniem do piekarnika były schłodzone gdyż jeśli tego nie zrobimy w piekarniku mogą się rozpłynąć/rozjechać ! 4. Następnie zwijamy je w rulony i odcinamy końce (czyli nasze różyczki), a środek dokładamy do resztek z ciasta i zagniatamy odnowa. Panowie... nic w nich trudnego, więc na dzień kobiet zachęcam do wypieku ;)1. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, tą druga znów chowamy do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/03/ciastka-kruche-rozyczki.html