Deser z mango i banana

Anna
Desery
06.03.2017 13:59
Deser z mango i banana

Serdecznie polecam 😊 Składniki: (na 2 porcje, pucharki 300 ml) - 1 dojrzałe mango - 2 małe dojrzałe banany - 250 ml schłodzonej śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka soku z cytryny - 50 - 60 g czekolady deserowej - 1 łyżka miodu naturalnego - płatki migdałowe lub posiekane orzechy do posypania * Sposób przygotowania deseru z mango i banana: - Banany obrać ze skórki, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii, miksować blenderem (ewentualnie dosłodzić). Delikatna bita śmietana polana czekoladą z miodem i ekstraktem z wanilii, połączona z musem z mango jest przepyszna. - Ubić na sztywno 200 ml schłodzonej śmietanki z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijać na wolnych obrotach miksera i uważać, aby nie przebić, bo zaczną wytrącać się grudki masła. - Czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać miód, 3 łyżki śmietanki i rozpuścić na garnku z gorącą wodą. Jeśli deser będą jadły dzieci, ekstrakt waniliowy na alkoholu proponuję zamienić na samą wanilię. - Odkroić po obu stronach płaskiej pestki kawałki mango, miąższ ponacinać nożem w kratkę tak, aby nie uszkodzić skóry i wyskrobać go do misy blendera. Taki właśnie jest ten z mango i banana, a do tego jeszcze wspaniale smakuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/02/deser-z-mango-i-banana.html