Hummus - tradycyjna pasta z ciecierzycy

Pati
Fit
06.03.2017 11:55
Hummus - tradycyjna pasta z ciecierzycy

Hummus tradycyjny z ciecierzycy Składniki: - 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej) - 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy - 1 duży ząbek czosnku - 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka oliwa z oliwek - sól Dekoracja: - kilka ziarenek ciecierzycy - oliwa z oliwek - płatki chilli Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Podajemy w miseczce udekorowany odrobiną oliwy oliwek, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i płatkami chilli. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu. Jednak te gotowce ze sklepu, szczerze powiedziawszy to nie mają za bardzo smaku;/ a przygotowanie tej pasy nie jest wcale wielką filozofią. Ciecierzyca ma być na tyle miękka, żeby można było ją rozgnieść w palcach. W tym celu zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na całą noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/przepisypodstawowe/hummus-tradycyjny/