Tarta z porem, wędzonym kurczakiem i oscypkiem

Obiad
05.03.2017 20:59
Tarta z porem, wędzonym kurczakiem i oscypkiem

Farsz: - 1 mały por (tylko biała część) - 1 mała czerwona cebula - 120 g wędzonej piersi kurczaka - 50 g drobno startego parmezanu - 250 g mascarpone - 3 łyżki jogurtu greckiego - 60 g oscypka lub innego wędzonego sera - olej do smażenia - szczypta soli - 1/2 łyżeczki pieprzu Pora i cebulę posiekać w poprzek na cienkie plastry i ręką rozdzielić w piórka. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa z wędzonym kurczakiem a na to masę serową i wygładzić łyżką lekko dociskając. Przepis na kruchy spód do tarty (na okrągłą formę o średnicy 26 cm) znajdziecie tutaj. Mam już swój wypróbowany przepis na kruchy spód a do farszu zazwyczaj dodaję mascarpone i parmezan, żeby uzyskać idealną, zwartą konsystencję. Tartę piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (aż będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut aż farsz stężeje. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć jeszcze przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/tarta-z-porem-wedzonym-kurczakiem-i-oscypkiem/