Szarlotka z bezą

Anna
Ciasta
05.03.2017 14:41
Szarlotka z bezą

Ciasto: - 3 szklanki mąki krupczatki, - 3 szklanki mąki krupczatki, - 5 żółtek, - 3-4 łyżki cukru, - 1 kostka masła, - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypta soli. - 5 białek, - ok. 160 g cukru, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pozostałe: - 1,5 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta), - ok. 2-3 łyżki cukru (do smaku), - 2 łyżki masła, - 1-2 łyżki cynamonu. Następnie do garnka dodajemy 2 łyżki masła, a następnie cukier (aż do stopienia), a następnie dodajemy jabłka, cynamon dusimy do lekkiej miękkości ok. 10-15 min. Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem miksując). Ciasto: Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki z 1 kostką masła. Ciasto podpiekamy nakłuwając je widelcem ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C termoobieg. Na koniec do ubitej piany dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, miksujemy. Gdy Nasze ciasto jest zbyt sypkie można wałkować je blaszce lub pokruszyć ciasto, a następnie dociskać dłonią do dna blaszki. Formułujemy z nich kule, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 30 min. do lodówki. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/03/szarlotka-z-beza.html