Tarta z kurczakiem

Ewelina
Przekąski
28.02.2014 8:58
Tarta z kurczakiem

Przepis

Przygotowanie: 45 min

Składniki:

Ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 25 dag margaryny

- 2 jajka

- 2 łyżki śmietany 18-proc.

- sól

- proszek do pieczenia

Farsz:

- 40 dag piersi kurczaka

- 1/2 główki brokułu

- cebula

- 20 czarnych oliwek

- 10 suszonych pomidorów

- 1/2 opakowania fety

- 10 dag sera rokpol

- 5 łyżek tartego żółtego sera

- 4 jajka

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżki śmietany 18-proc.

- tarta gałka muszkatołowa

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz, tymianek

Sposób wykonania:

1. Zagnieć ciasto. Wylep nim boki i dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni.

2. Różyczki brokułu obgotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć na piure.

3. Piersi kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, tymiankiem, i pieprzem. Obsmaż na rumiano na oleju z posiekaną cebulą.

4. Suszone pomidory posiekaj. Rokpol zetrzyj na tarce o dużych okach. W misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj kurczaka, brokuł, sery, pomidory. Dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem.

5. Wyłóż na podpieczony spód. Piecz 1 godz. w temp. 190 st.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną