Sernik gotowany na biszkopcie

Elżbieta
Ciasta
20.02.2017 20:42
Sernik gotowany na biszkopcie
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao

Sernik gotowany:

  • 1 kg zmielonego sera
  • 35 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • jagody
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Przepis

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki.

Sernik gotowany:

Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy.

Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną