Zapiekane pod beszamelem musze z szpinakowo-serowym faszem - HIT!!!

Pati
Zapiekanki
17.02.2017 12:15
Zapiekane pod beszamelem musze z szpinakowo-serowym faszem - HIT!!!

Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego (może też być świeży) pół kulki mozzarelli łyżka tartego parmezanu 100 g żółtego sera pół kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dorzucamy do farszu. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Następnie stopniowa wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę sosu beszamel.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/dania-glowne/makarony/zapiekane-pod-beszamelem-muszle-z-szpinakowo-serowym-farszem/