Puree z topinambura i jabłka

Malgorzata
Obiad
15.02.2017 9:35
Puree z topinambura i jabłka

Składniki: 1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę 20 g orzechów włoskich lub laskowych 20 g masła 1-2 łyżki octu jabłkowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W średnim rondelku zagotuj wodę, wrzuć topinambur i jabłka i gotuj przez 15 minut do miękkości. Ingredients: 1 kg jerusalem artichokes, scrubbed and cut in large dice 1 apple, peeled, cored and cut in large dice 20 g walnuts or hazelnuts 20 g butter 1-2 tablespoons of apple cider vinegar salt and pepper to do taste Preparation: W oryginale przepis ten jest z orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Kiedy przewertowałam ją pierwszy raz, byłam lekko zawiedziona, jednak teraz, kiedy otworzyło mi się kilka klapek własnych ograniczeń (może kulturowych ;)) w końcu doceniłam jej wartość. Dziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dziwne, jednak jakimś cudem wszystko wychodzi smaczne:) Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę Wszystkie smaki Skandynawii autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://karmelowy.pl/puree-topinambura-jablka-jerusalem-artichoke-and-apple-puree/