Pierogi leniwe

Iza
Obiad
26.01.2017 18:08
Pierogi leniwe

Pierogi leniwe Składniki: - 500 g białego sera półtłustego - około 1 ½ -2 szklanek maki pszennej - 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej - 1 jajko - szczypta soli Często je robię, kiedy nie mam czasu na lepienie pierogów, albo brak mi pomysłu na obiad. Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałek i pociąć go ukośnie na 2 – 3 cm kluski. Nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki ponieważ serowe kluski (podobnie jak kopytka) wyjdą twarde. Dodatkowo: - bułka tarta - masło - kwaśna śmietana Ser rozdusić widelcem razem z jajkiem i szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Pierogi leniwe podawać można także z cukrem lub kwaśna śmietaną. Jeśli chcecie aby wasze leniwe były zdrowsze użyjcie mąki razowej, są równie smaczne, choć mniej urodziwe :- ) Kluski wrzucać do osolonego wrzątku (w dwóch porcjach) delikatnie mieszać żeby nie przykleiły się do dna. I jak to w kuchni często bywa pewne przepisy należy robić na oko. |Pierogi leniwe| Pierogi leniwe to jedne z naszych ulubionych klusek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2017/01/pierogi-leniwe.html