Tarta z kurczakiem

Tarta z kurczakiem

Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml patrz miarkiCiasto: 1 ½ dl mąki pszennej1 dl mąki grahamowej / żytniej125 g margaryny4 łyżki wodyForma 26cm. Wkład: 1 cebula2 ząbki czosnkumargaryna do …

Składniki

Przepis

Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml patrz miarki

Ciasto:

1 ½ dl mąki pszennej

1 dl mąki grahamowej / żytniej

125 g margaryny

4 łyżki wody

Forma 26cm.

Wkład:

1 cebula

2 ząbki czosnku

margaryna do smażenia

1 czerwona papryka

1 - 2 piersi z kurczaka

1 łyżeczka papryki

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól

Masa jajeczna:

3 jajka

2 dl crème fraiche lub śmietany

1 dl mleka

2 dl tartego sera

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200° C. Ciasto: pomieszaj margarynę, mąkę i po trochu dodawaj wody. Zostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Następnie wywałkuj ciasto lub wyłóż rękoma - ja tak robię, szybciej i łatwiej. Podziuraw dno ciasta widelcem. Podpiecz na środkowej półce w piekarniku ok 10 min.

Wkład: pokrój cebulę, czosnek i usmaż na margarynie, pokrój paprykę i dorzuć do cebuli, zostaw na kilka minut. Umyj kurczaka, pokrój w kawałki i usmaż na innej patelni. Następnie połącz z cebulą, papryką,dodaj przyprawy.

Masa jajeczna:Włóż wkład do formy zalej polewką i piecz ok 30-40 min, aż się zarumieni. Smacznego!

Ewelina

true

Polecane